Trådlöst i fordon och trafikantsystem

Trådlösa modem och routrar kan användas för en rad olika applikationer inom såväl kollektivtrafik, fordonsflottor som positioneringssystem.

Trådlösa system för parkering och kollektivtrafik

Trådlösa system bidrar till att göra såväl bilkörning som kollektivtrafik bekvämare. Bara en en sådan sak som att hitta en parkeringsplats kan vara frustrerande i tät trafik. Information om tillgängliga parkeringsytor kan skickas trådlöst till informationsskärmar och därmed spara både nerver och miljö.

Fordonspositioneringssystem inom kollektivtrafiken med GPS-satellitnavigation kan avgöra exakt var ett fordon befinner sig och förutse nästa buss ankomsttid till busshållplatsen. Informationen kan även användas för att berätta för trafikledningen var ett fordon befinner sig, hur många passagerare som är ombord och om fordonets system fungerar som de skall. Positionen kan användas för trafikljusprioritering så att ett trafikljus växlar till grönt om ett fordon närmar sig. Genom att förhindra onödiga inbromsningar och stopp, kan restiderna förkortas; bränsleförbrukning och utsläpp minskas och resorna blir smidigare.

System för trafikövervakning

Obemannade farkoster

Genom att utrusta obemannade farkoster med GPS-system med millimeterprecision kan obemannade fordon användas för att testa ut nya bilmodeller, fordonen kan styras längs exakt samma bana, om och om igen. Även andra typer av obemannade farkoster som AGV (förarlösa truckar) och UAV (obemannade flygande farkoster) förlitar sig på trådlös teknik. I dessa typer av applikationer är det framförallt radiomodem som används då dessa har en mycket kort latens i överföringen som är en förutsättning för snabba reaktioner och manövrar.

Videoövervakning av trafikflöden

Även i system för videoövervakning av trafikflöden kan trådlöst spela en stor roll. Genom att placera övervakningskameror i trafiken kan trafikflöden övervakas i realtid. Data från kameror kan överföras både via radiolänk och mobilnäten, beroende på applikation och förutsättningar.

Exempel på applikationer

Intelligent kollektivtrafik med radiomodem

Radiomodem på hållplatsKollektivtrafikoperatörer strävar efter att optimera körsträckor och minska bränsleförbrukning. Intelligenta trafiksystem (ITS), kan lösa dessa problem. Radiomodem ger möjlighet till både robust och säker kommunikation, perfekt för ITS-systemen.

Radiomodem i ITS-system

Obemannade fordon styrs trådlöst

En självkörande AudiEn Audi RS7 kallad Robby kan styra med millimeterprecision tack vare en högpresterande GPS och en komplicerad dator som ligger i bilens baklucka. Millimeterprecisionen åstadkoms genom att korrektionsdata överförs av radiomodem.

Obemannad bil

Volvon styrs med radiomodem

Bilen styrs med raidomodemPå Volvos hemliga testbana styrs bilarna automatiskt av automatiska system. Bilarnas position kontrolleras med hjälp av radiomodem vilket gör att bilen kan köra helt själv med exakt samma vägval varje gång vilket är perfekt för testsystem.

Testsystem för fordon

Radiomodem till utryckningsfordon

Radiomodem hos brandkårenRadiomodem med hög uteffekt länkar samman utryckningsfordons positioneringssystem. GPS koordinater från varje fordon överförs i realtid till insatsledaren via radiomodem.

Trådlöst i utryckningsfordon

Videoövervakning via radiolänk

Trådlös kameraövervakningVideoövervakning via radiolänk ger bra prestanda även i urban miljö, länkarna fungerar för såväl fasta som rörliga objekt. Genom hög bandbredd som är dedicerbar för varje punkt i systemet, detta gör det enkelt att bygga högpresterande videoövervakningssystem.

Videoövervakning av trafik

Mer information?

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

Följ oss: