skip to Main Content
Från utsidan ser Audis RS7:a Robby ut som en vanlig bil med några extra dekaler. Under framhuven sitter en twin-turbo V-8 med 560 hk och i bakluckan ligger bilens andra kraftpaket, datorutrustningen. Robby är nämligen en bil som kan styra och köra på egen hand och föraren är därmed placerad i bakluckan.

Obemannade fordon styr med millimeterprecision

Robby är Audis självkörande bilRobby har en avancerad mjukvara, som är patentskyddad, men alla komponenter som används för att styra bilen automagiskt är standardprodukter. Robbys styrsystem tar emot sin position från GPS-satelliter, och för att styra bilen exakt räcker inte noggrannheten från GPS-satelliterna, här behövs en millimeterprecision. För att kunna räkna fram på millimetern var bilen befinner sig måste GPS-signalen ha en korrigeringsparameter, ett korrektionsvärde för att GPS-en skall kunna ge de exakta värdena till bilens styrsystem som den behöver för att styra med precision.

För att kunna överföra dessa precisionsvärden sätts en så kallad referensstation upp längs banan, det är en GPS-mottagare placerad på en exakt inmätt plats. Från referensstationen skickas sedan en korrigeringssignal till bilens GPS via radiomodem för att bilen skall kunna styra exakt dit den skall.

Robbys baklucka är fylld med ett virrvarr av sladdar och gadgets. Bilen har en sensor som känner av tröghet, så att bilens luft- och vägmotstånd kan räknas ut och bilen kan därmed räkna ut vilken stabilitet bilen har i varje ögonblick. En dator räknar ut nästa åtgärd minska på gasen, trycka kraftigare på bromsen, kompensera med styrningen. Alla dessa beslut är sekundsnabba och sker i realtid.

Starta den autonoma bilen

Hur fungerar den självstyrande bilen?

För att lära känna den aktuella banan kör Robby två inlärningsvarv med en mänsklig förare bakom ratten. Ena varvet håller man sig på vänstra kanten av banan, nästa varv på den högra kanten. Bilens dator räknar ut var kanterna är och använder utrymmet mellan kanterna som en tillåten zon där den kan köra.

Bilen använder sedan en simuleringsprocess för att hitta det perfekta spåret runt banan, med hänsyn taget til bilens vikt, kraft, bromskraft, växellåda, acceleration med mera. Utifrån dessa data beräknar bilens dator 95 procent av sträckan själv, för de sista fem procenten behöver mänskliga egenskaper adderas, Audis ingenjörer lägger alltså in de sista fem procenten av körsträckan själva.

Exakt trådlös överföring

Radiomodemen (som vi markerat med en pil på bilden nedan) är perfekta för denna typ av applikationer, radiomodem ger inte bara en bra räckvidd, de klarar sig även utan fri sikt och de ger lägre latens än wifi eller mobilnät. Framförallt är radiomodem väldigt exakta, de har en tidsfördröjning som alltid är konstant och de har mycket korta svarstider. Radiomodem lägger endast till en tidsfördröjning på något 10-tal millisekunder vid överföring mellan en fast punkt och ett fordon i rörelse. Med wifi är motsvarande fördröjning 300-400 ms.

Radiomodem i bakluckan på självkörande bil

Radiomodem för DPGS

Radiomodemen från SATEL kan användas för att överföra korrektionsdata, SATELLINE-EASy är ett av de vanligaste modemen på marknaden och byggs in i en rad olika tillverkares GPS-system.

Mer om SATELLINE-EASy radiomodem

Foto © We Heart

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök